Socijalizacija djece sa vršnjacima

Podijelite članak

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Friday, 2. April 2021.

Mnoga djeca se danas socijalizuju kroz društvene mreže. Jako mladi dobiju telefon, pa se dopisuju, lajkuju jedni drugima slike i pišu komentare. Kada sam ja bila dijete, nisam imala telefon, niti su moji vršnjaci. Družili smo se ispred zgrade, na treninzima, kursevima ili u školi. Vrlo je važno da djeca imaju neku zanimaciju. Na taj način se lakše socijalizuju sa drugom djecom i stiču razne pozitivne navike. 

Sport 

Prvo na šta svi pomisle jeste sport. Sport je jedna odlična vrsta rekreacije i jedan divan način da se djeca međusobno druže, da komuniciraju sa drugom djecom i da se igraju. Jednostavno, sport ima svoje prednosti u svakom segmentu. Uz sport, djeca stvaraju navike koje su vrlo bitne za budućnost. Znaju da imaju obavezu koju moraju ispuniti, stvaraju ciljeve, budi se u njima borbenost i želja da sve te ciljeve ostvare. 

Kada steknu te navike, dosta stvari će im lakše pasti u životu, biće odlučniji i spretniji.

Slikanje

Ali naravno, nije svako dijete sportska duša. Možda se neko pronađe u umjetnosti. U svakom gradu postoje kursevi slikanja ili neke druge umjetnosti. Za svakog ima po nešto. Uz kurseve slikanja, pored toga što učite o umjetnosti i slikanju, što otkrivate svoju umjetničku stranu, stvarate i nova prijateljstva. Kao i u sportu, i u slikanju se mogu sklopiti nova prijateljstva, socijalizovati se sa drugim vršnjacima i steći razne navike koje su bitne za život.

Ples

Zatim imamo ples, uz koji se može mnogo toga steći i naučiti. Ples je nešto, što i ja volim i što sam trenirala dugi niz godina. Konkretno, ja sam izabrala  tradicionalni ples ili folklor. Mojih 10 godina iskustva, zabave, upoznavanja novih ljudi i kultura, sticanje novih prijateljstava su nešto čega se rado sjećam, što čuvam i vrednujem. Sa plesom, djeca mogu puno putovati, družiti se i socijalizovati.

Učenje stranog jezika

Jedna od mogućnosti socijalizacije djece jesu i kursevi jezika, kao npr. njemačkog jezika. Uz kurs njemačkog jezika, Vaše dijete ne samo da će naučiti jezik kroz jedan jako zanimljiv i interesantan način, nego i upoznati nove drugare, sa kojima jedva čeka da se ponovo sastane, kao bi se družili i naučili nešto novo. I to zajedno. Kako i sama radim sa djecom, imam priliku da vidim koliko im je kurs interesantan, kako zajedno savladavaju nova gradiva i kako brzo upijaju nove riječi. 

 A pored divnog druženja u učionicama, učenje njemačkog jezika pruža mogućnost da Vaše dijete upozna i druge kulture. Glossa-centar za njemački jezik ima jedan program pod nazivom “Glossa Sommer” u kojem djeca odlaze u Austriju na 7 do 14 dana i suočavaju se sa drugačijom kulturom od svoje. Uz svakodnevne izlete i obilazak najznačajnijih mjesta u Austriji, djeca ponovo kroz interesantan i zanimljiv način uče jezik i naravno, druže se, što je i najbitnije od svega. 

Postoje razne mogućnosti i razni načini da se vaše dijete socijalizuje sa drugom djecom. Pokažite mu koje su to mogućnosti. Popričajte sa njim i vidite šta ono stvarno želi. 

Autor: 

Tatjana Šujić, rođena 07.10.1996. godine u Doboju, gdje je završila osnovnu i srednju Ekonomsku školu. Od 2018. godine zaposlena je u Glossa-centru za njemački jezik.

Možda će vas zanimati

Prijavite se na Newsletter

Prati naše aktuelne promocije, bitna dešavanja i novosti

Glossa Online logo

Kontakt

Pišite nam za sve dodatne informacije

Prijava za besplatan probni čas

Testiraj našu virtuelnu učionicu i nivo znanja

Izaberite dan i vrijeme pogodno za probni čas