Kako uspješno učiti njemački jezik online?

Podijelite članak

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Saturday, 7. August 2021.

Svi smo se bar jednom našli u situaciji, da želimo nešto i da pred nama stoji veliki broj izazova i potencijalnih rješenja, te da ne znamo za šta da se odlučimo, a da to bude ono najbolje za nas. Veliku ulogu naravno igraju različiti faktori, kao što su brz životni tempo, vrijeme koje trebamo da izdvojimo za određen cilj, ali naravno i cijena i efikasnost. Na kraju svakako trebamo da budemo zadovoljni ili da naš izbor čak i prevaziđe očekivanja. Svi želimo da na najbolji mogući način iskoristimo uslugu za koju se odlučimo i da izvučemo maksimum. Danas se mnogo toga okrenulo prema tzv. online svijetu. Sama pandemija je još više doprinijela tome i kako sve napreduje, iz godine u godinu, tako će ostati i kada se cijela situacija smiri i kada se vratimo ,,normalnom’’’ životu kakav znamo od ranije. Čovjek pokušava u svim sferama života da sebi olakša svakodnevnicu i traži alternative, kako bi na lakši i brži način postigao identične ili čak i bolje rezultate. Učenje jezika je uvijek bilo poželjno, jer kažu da ,,čovjek vrijedi onoliko, koliko jezika govori”. Tako su kursevi jezika zaista nešto, što čovjek treba sebi da priušti i da radi na sebi, ukoliko u tom pravcu želi da napreduje i da se razvija kao individua. Sada se nalazimo u vremenu u kom je poželjno da se mnogo toga radi iz udobnosti našeg doma jednako dobro kao da smo u kancelariji, učionici ili na nekom drugom mjestu. O takvom jednom rješenju želim da pišem u svom blogu. Online kurs njemačkog jezika pod nazivom ,,Virtuelna učionica plus’’ je upravo takvo rješenje. Omogućuje vam da naučite njemački jezik online, jednako uspješno i jednako zabavno – kao da ste u učionici. Rijetko kada se čovjek pita šta on sam treba da doprinese tome, kako bi postigao željene rezultate i šta je potrebno kako bi zaista uspješno naučio njemački jezik online. Zalaganje treba da bude obostrano (nastavnik-učenik), te u nastavku teksta možete saznati, koje stavke treba da poštujete kao polaznik, da biste savršeno uspješno naučili njemački jezik uz kurs “Virtuelna učionica plus“.

 

Tehnička oprema

Toliko različitih pametnih uređaja imamo, od onih glomaznih do onih sićušnih koji stanu bez problema u džep, za koje čovjek nikad ne bi rekao da su funkcionalni kao veliki uređaji na koje smo navikli. S druge strane ne smijemo da zaboravimo na praktičnost i udobnost. Pomoću tih uređaja možemo da pristupimo internetu, ali da li je doživljaj zaista jednak i da li nam je prijatno kao kad koristimo “tradicionalne” pametne uređaje? Ipak za neke aktivnosti i dalje dajemo prednost većim ekranima, pa tako i kod učenja jezika. Kurs možemo pohađati sa različitih uređaja, ali savjetujemo ipak da to bude računar ili laptop, jer je mnogo bolje, kada je sve pregledno, većih formata i imate istovremeno razne mogućnosti koje su vam na manjim ekranima možda uskraćene. Glossa-centar se u nastavi na daljinu koristi različite multimedijalne izvore za učenje jezika. Mnogo linkova, drugih kanala, koji vizuelno i audiativno olakšavaju usvajanje određenog gradiva, kanala zabavnog karaktera, koji su neizostavni faktor, kako god djece, tako i kod odraslih. Jer ko još želi dosadnu i napornu nastavu? Prije svega želimo, da nam usvajanje jezika ne bude teret, već da nastavu posmatramo opuštenom i ugodnom. Na računaru, laptopu možemo mnoštvo kanala u isto vrijeme da koristimo i da nam ne bude ni najmanje naporno, ni za vid, ni za koncentraciju i bez tehničkih poteškoća. Ukratko: Za “Virtuelnu učionicu plus” možete da se poslužite telefonom, ali savjetujemo da koristite uvijek uređaj sa većim ekranom, u najmanju ruku tablet. Kod modela učenja “Virtuelna učionica” se već možete osloniti i samo na pametni telefon.

 

Uloženo vrijeme

Razumijemo da je životni tempo brz, da se mnogo toga promijenilo i da se nekad desi, kako znamo često reći, da ,,stojeći jedemo’’. Ali nekada moramo da zastanemo i da shvatimo da je organizacija ključ svega. Ne možemo da očekujemo, da kada želimo da dobijemo znanje, da će ono doći samo od sebe. Potrebno je vrlo malo, da sami sebe iznenadite. Koliko ja moram raditi i učiti, da vidim rezultate? Često pitanje, ali odgovor je jednostavan. Moj prijedlog je da ne radite ništa odjednom i da učite postepeno. Ukoliko lekcija na online kursu traje 7, osnosno 10 dana, potrebno je da svaka barem 2 dana posjetite platformu i provjerite šta se dešava. Samim tim, što pristup imate svugdje uz internet konekciju, vježbe možete raditi kada god vam se pruži prilika. Zašto ne iskoristiti efikasno to vrijeme koje vam je na raspolaganju? Prijavite se na platformu, uradite par zadataka, održavajte interakciju sa drugima u grupi, komentarišite na njihove tekstove i ispunili ste dobar dio vaših obaveza koje korak po korak vode do uspjeha.

 

Redovna interakcija

Spomenula sam gore održavanje interakcije sa drugima. Zašto je to bitno? Ne trebate da budete sami na kursu, trebate da održavate kontakt sa drugima koji takođe uče i sa tutorom (nastavnikom), kako biste iskoristili priliku da sa nekim pričate, pišete na njemačkom jeziku, jer u svakodnevnom životu možda nemate tu priliku. Veoma je bitno koristiti jezik koji učite. Ono što ne treba da se desi je, da se isključite 7, odnosno 10 dana i da zadnji dan “zagrijete stolicu” i radite sve zadatke unutar aktuelne lekcije odjednom ili pak da kasnite sa lekcijama, pa da radite više lekcija odjednom. Više o tome u nastavku.

 

Kontinuitet

Sjećate se u školi, ako ste bili od onih učenika koji noć pred kontrolni uzmu da nauče cijelu knjigu. Kod online učenja jezika je vrlo bitno, da to sebi ne dopustite. Jezik se uči postepeno i kako mi znamo reći ,, mora da se slegne’’. Sedam, odnosno 10 dana je zaista dovoljno da se usvoji lekcija, da se vježba, uklone nedoumice vezane za neku gramatičku jedinicu i da se sve savlada kroz produktivne zadatke, u kojima možete da provjerite, da li naučeno možete primijeniti u autentičnoj situaciji. Vokabular je veoma bitan, a posebno radi njega je bitan kontinuitet, jer svaki put kad pristupite platformi, možete obogatiti rječnik za jednu, dvije riječi i da imate vremena da procesuirate određene nove stvari, koje ste tada saznali i da na taj način proširujete vaše znanje.

 

Prisutnost na svim poljima

Nastava je bazirana na usvajanju 4 vještine komunikacije, a to su slušanje, čitanje, pisanje i pričanje. Prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (ZEROJ), na kojem je zasnovana nastava u Glossa-centru (u učionici i online) i koji vas priprema za polaganje međunarodno priznatog sertifikata, tačno je definisano šta polaznik treba da usvoji na nekom od nivoa u okviru gore navedenih vještina. Na platformi ste u mogućnosti raditi na pisanju, čitanju i slušanju, a na sastancima uživo možete da poboljšate vještinu govora. Jako je bitno obuhvatiti cjelokupan koncept kursa za najbolje rezultate i biti prisutan, kako na platformi “Virtuelne učionice plus”, tako i na sastancima. U okviru 90 minuta sastanka, tutor Vam daje smjernice i objašnjava suštinu novog gradiva, a vi ste glavni akteri i vodite razgovore, diskusije, izražavate svoje stavove, mišljenja na određene teme i tako stvarate interakciju sa drugim polaznicima i učite ujedno od njih i sa njima njemački jezik. Takođe imate mogućnost da mijenjate sagovornike, što vas ujedno i priprema na to, da ćete nekada nailaziti na sagovornike, različitih dijalekata, nivoa znanja.

Ukratko ste uz ovaj blog saznali na koji način će vam “Virtuelna učionica plus” kao model učenja na daljinu pomoći da uspješno savladate njemački jezik. Želimo vam mnogo uspjeha pri učenju!

Autor:

Jasmina Arnautović je rođena 29.03.1995. u Gelsenkirchen-u (Njemačka). Osnovnu i srednju školu završila je u Novom Gradu, a u Banjoj Luci je studirala Njemački jezik i književnosti na Filološkom fakultetu. Tokom školovanja provela je ljeto kao stipendistkinja DAAD-a na Humboldtovom fakultetu u Berlinu. Već 5 godina radi kao nastavnica u Glossa – centru za njemački jezik i drži kurseve njemačkog jezika na svim uzrastima i nivoima, kao i online kurseve, te posjećuje stručna usavršavanja.

Možda će vas zanimati

Prijavite se na Newsletter

Prati naše aktuelne promocije, bitna dešavanja i novosti

Glossa Online logo

Kontakt

Pišite nam za sve dodatne informacije

Prijava za besplatan probni čas

Testiraj našu virtuelnu učionicu i nivo znanja

Izaberite dan i vrijeme pogodno za probni čas