Kako bolje razumjeti ono što čujemo na njemačkom? – Usavrši vještinu slušanja!

Podijelite članak

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Saturday, 14. August 2021.

U današnje vrijeme se susrećemo sa raznim informacijama koje dolaze iz naše uže i šire okoline, iz medija, kanala komunikacije ili zabavnih, multimedijalnih sadržaja. Jedan od osnovnih uslova za uspostavljenje komunikacije i kvalitetno usvajanje informacija jeste slušanje sa razumijevanjem. Ukratko, moramo dobro razumjeti ono što čujemo. Ukoliko se nalazite u nekoj od zemalja u kojoj se ne govori vaš maternji jezik, veoma je važno da se oslonite na receptivne vještine, slušanje i čitanje. Različiti mediji, kao što su radio i televizija,  nam pružaju toliko informacija da je veoma važno uvježbavati te vještine, a posebno slušanje. Koje ciljeve i teme trebate tačno slijediti, detaljnije će vam približiti moj kolega Aljoša Preradović u svom vlogu „Ključ uspješnog učenja njemačkog jezika – ZEROJ“.  Ali kako konkretno usavršiti vještinu slušanja? To je tema mog današnjeg bloga.

Slušanje s razumijevanjem ključno da biste zaista razumjeli

Ako  sagovornika ne razumijemo dovoljno, onda će i razgovor biti brzo okončan i nećemo moći uspostaviti željenu komunikaciju. A ako bolje razmislimo, upravo je ta komunikacija naša vodilja do cilja, do onoga što zaista želimo da ostvarimo. Slušanje u svakodnevnim životnim situacijama može biti problematično, jer mi u mnogim situacijama ne možemo pristisnuti pauzu, premotati traku i pronaći riječ u riječniku koju nismo razumjeli. Naš sagovornik ili drugi izvor onoga što čujemo nisu uvijek u prilici da nam se prilagode. Nekada nam poteškoće stvara i sagovornik koji ima neobičan naglasak ili dijalekt, priča previše brzo i nerazgovjetno. Ono što je veoma važno jeste da potaknemo u sebi prethodno znanje jezika, ali i opšte znanje o svijetu koje imamo. To nam često može biti od pomoći da razumijemo sagovornike. Takođe, tokom učenja jezika treba obratiti pažnju na razlike u jeziku ili dijalektu, kao i druge poteškoće koje mogu da utičnu na krajnje razumijevanje onoga što čujemo. Da pored ostaloga i ovakav pristup vodi do uspješnijeg slušanja s razumijevanjem, pokazala je i praksa na našim kursevima njemačkog jezika u Glossa-centru. Kako online, tako u učionici.

Vježbajte globalno slušanje

Ono najvažnije kod slušanja jeste da budete strpljivi, da se koncentrišete na ono što razumijete, a ne na riječi koje niste razumjeli. Vrlo je važno razumjeti kontekst, suštinu onoga što sagovornik želi da kaže. Kao ni kod čitanja, tako ni kod slušanja ne morate razumjeti svaku riječ da biste znali o čemu se govori. Često je naše razumijevanje stranog jezika bolje nego što mislimo i to saznamo kada se upustimo u razgovor ili počnemo da gledamo film na njemačkom jeziku. Veliki dio znanja je pasivan, mnogo riječi razumijemo, a da ih ne koristimo u svakodnevnom govoru.

Slušajte muziku i vijesti na njemačkom jeziku

Ova vježba je odlična, jer zbog melodije ili nekog zabavnog sadržaja možemo zaboraviti da učimo strani jezik. To je posebno korisno ako takav proces doživljavamo u bilo kojem obliku kao napor. Ali svakako nastojte da do toga ne dođe i da izaberete oblik učenja njemačkog jezika koji će vam biti zabavan i uspješan podjednako. Posebno je korisno ako tokom ili čak nakon slušanje određene pjesme pratimo ili pročitamo njen tekst. Dostupne su nam i brojne aplikacije i ostali izvori na internetu koji zaista mogu pomoći da učimo strani jezik sa zadovoljstvom i zabavom.  Iako nije zamjena za kurs, sigurno vam je poznat portal Deutsche Welle. Moj kolega Vladimir Radošević upravo piše o ovim aplkacijama i stranicama u svojim blogovima „5 aplikacija koje će unaprijediti vaše učenje njemačkog jezika“ i „Do znanja uz 4 besplatne multimedijalne platforme“.

Gledajte filmove sa titlovima na njemačkom jeziku

Ako imate viši nivo znanja njemačkog jezika, onda za vas neće biti problem gledati filmove s titlovima na njemačkom jeziku. Na taj način možete provjeriti i kako se neke riječi pravilno pišu ako niste sigurni, ali ćete sigurno i zapamtiti neke zanimljive riječi. Pri izboru filma razmislite o tome koje žanrove volite. Na taj način ćete moći učiti i uživati istovremeno, gledajući omiljene filmove. Ako ne znate sa kojim filmovima da počnete, pročitajte savjete u blogu moje koleginice Milice Račić: „Tri filma na njemačkom jeziku koja ne smijete propustiti“.

Mogućnosti imate zaista mnogo, a na vama je da odaberete one koje vam najviše odgovaraju. Uz vježbu i trud vrlo brzo se mogu ostvariti željeni rezultati i omogućiti uspješno savladavanje jezika, a između ostalog i slušanja sa razumijevanjem. Jer svako uspješno učenje njemačkog jezika podrazumijeva da ćete savladati sve vještine komunikacije jednako: govor, slušanje, čitanje, pisanje. Pri tome nemojte da zaboravite da vam slušanje može donijeti najviše zabave. 🙂

 

Autor teksta:

Nataša Milutinović je rođena 29.11.1988. godine u Doboju. Pohađala je osnovnu i srednju školu u Doboju i studirala njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je diplomirala 2011. godine. Od 2012. radi kao profesor njemačkog jezika u osnovnim školama u Doboju, a od 2014. u Glossa – centru za njemački jezik.

Možda će vas zanimati

Prijavite se na Newsletter

Prati naše aktuelne promocije, bitna dešavanja i novosti

Glossa Online logo

Kontakt

Pišite nam za sve dodatne informacije

Prijava za besplatan probni čas

Testiraj našu virtuelnu učionicu i nivo znanja

Izaberite dan i vrijeme pogodno za probni čas