Da li je potreban talenat za učenje stranog jezika?

Podijelite članak

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Thursday, 27. May 2021.

Talenat imate ili nemate. To znači  brže i jednostavnije učite i to Vam pomaže da izvučete najbolje iz sebe. Ali da li je talenat neophodan kada želite naučiti strani jezik?

Nema svako jezički talenat.

Uprkos tome postoji mnogo ljudi kojima je bogatstvo naučiti neki novi jezik. Ali zašto ima toliko ljudi, koji nemaju jezički talenat, a rado provode vrijeme učeći?

To je pitanje na koje nije tako lako odgovoriti.

Šta je zapravo „talenat“?

Definicija: „Talenat općenito znači iznimna sposobnost za nešto, darovitost ili nadarenost; može se misliti i na osobu koja je nadarena, darovita. Talenat nije isto što i vještina, koja je naučena sposobnost.“

Talenat je samo sredstvo ka ostvarenju cilja, u ovom slučaju učenja stranog jezika. To ne znači da se možete pouzdati samo na talenat, nego morate uložiti odredjenu količinu truda. Nije bitno koliko ste talentovani, ako ste lijeni. 

 Dobro je imati talenat, ali nije neophodan. Mnogo je važnije biti motivisan.

Nemoguće je samo talentom naučiti strani jezik, već morate uložiti i svoje vrijeme da naučite nove riječi, da savladate vještinu govora, pisanja i čitanja. Tako može svako naučiti jezik. Neko brže, a neko sporije. 

Na kraju se ne svodi sve na uloženo vrijeme, nego na Vašu motivaciju i istrajnost.

Šta Vam još treba pored talenta?

 Postoje mnogo bitniji aspekti  koji igraju veliku ulogu i kojima trebate pokloniti više pažnje pri učenju stranog jezika. Posvetite se drugim stranama učenja kako bi postigli napredak.

  1. Motivacija

Motivacija je veoma važna da izvučete najbolje iz sebe. Da je ne bi izgubili, trebate imati podsjetnik zašto uopšte učite taj jezik. Istovremeno možete se informisati o običajima i kulturi zemlje u kojoj se govori jezik koji Vi učite. Možda Vam se baš posreći da otputujete u tu zemlju i upoznate nove ljude pomoću novonaučenog jezika.

Ali bitno je i kod kuće ostati motivisan. Možete iskoristiti razglednice, novine, TV, knjige i ostala sredstva  za učenje stranog jezika.

  1. Zabava

Kada pretvorite učenje u zabavu, lakše Vam je zagrijati stolicu i učiti! Tako ćete i gramatiku učiti sa zadovoljstvom, čak i učenje novih riječi neće biti opterećenje. Zbog toga bi uvijek trebali učiti jezik koji Vam se svidja i koji Vam je zabavan!

  1. Strpljenje

Novi strani jezik ne možete naučiti za par dana ili sedmica.

Strpljenje je jedan od presudnih faktora pri učenju. Potpuno je svejedno da li učite jezik 6 ili 12 mjeseci, ako ćete nakon toga odustati. Veoma je bitno konstantno obogaćivati svoj vokabular i svoje znanje, jer čovjek uči dok je živ. 

  1. Organizacija

Zu pravu organizaciju možete nadoknaditi nedostatak talenta. Tu se ne podrazumijeva samo organizacija u smislu odabira odgovarajuće metode za učenje nego i organizovan prostor u kojem učimo kao i organizacija vremena. Pri tome Vam može pomoći i izradjivanje  dnevnog plana.

Kako dalje nastaviti sa talentom ili bez?

U principu kao i ranije, nije važno da li ste talentovani ili ne ukoliko vjerujete u svoje sposobnosti i ukoliko Vam je učenje zabavno. Pozabavite se svakodnevno stranim jezikom- čak i ako je to samo 5 minuta!

Uvijek treba težiti ka poboljšanju, ma koliko ono bilo vidljivo ili ne.

 Sjetite se izreke: “ Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš!”.

Autor:

Šejla Durgutović 

Ima 24 godine. Živi u Banovićima. Zaposlena kao nastavnica njemačkog jezika u Glossa-centru u Tuzli.

Možda će vas zanimati

Prijavite se na Newsletter

Prati naše aktuelne promocije, bitna dešavanja i novosti

Glossa Online logo

Kontakt

Pišite nam za sve dodatne informacije

Prijava za besplatan probni čas

Testiraj našu virtuelnu učionicu i nivo znanja

Izaberite dan i vrijeme pogodno za probni čas