Besplatan studij ili praksa u Njemačkoj? Evo kako!

Podijelite članak

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Saturday, 24. October 2020.

Ukoliko uspjeh svog studija, pored ostaloga, budete mjerili na osnovu prakse, sticanja inovativnih znanja, iskustva koje dobijate u dodiru sa drugim kulturama i upoznavanja sa obrazovnim sistemima nekih drugih zemalja, vjerovatno ćete u jednom trenutku poželiti da barem dio studentskih dana provedete u nekoj drugoj zemlji, na nekom drugom univerzitetu.

I da, odmah na početku želim da vam saopštim da ovdje pišem o Njemačkoj kao zemlji u kojoj ovo djelimično lako možete da ostvarite. Ne samo kao student, već i kao doktorand, specijalista ili možda zaposlenik jedne kompanije koji želi stručno da se usavrši i vrati u svoju firmu i zemlju sa novim znanjima kojima će poboljšati način na koji funkcioniše njegovo okruženje. Jer to je upravo i glavni razlog iz kojeg smo u Njemačku dobrodošli na razmjenama (ne samo) studenata – da stičemo nova iskustva i znanja noseći ih nazad sa sobom, a iza sebe ostavimo ponešto našeg njima.

Takav odlazak u Njemačku na semestralni studij, neki drugi vid obrazovanja ili prakse doduše nije uvijek jednostavan ukoliko to sprovodimo vlastitim finansijskim resursima. Želju i motivaciju kao glavni resurs za ovaj poduhvat neće vam pokloniti niti jedna fondacija, ali pored toga kao i dobre volje, često je neophodno uspješno naučiti i njemački jezik da bi ostvarili pravo za konkurs za stipendiju. Na svu sreću, uz kvalitetnu podršku u učenju njemačkog jezika, to nije problem.

Ne treba zaboraviti: Njemačka je zemlja broj jedan u Evropi na polju stipendiranja studenata i onih koji se ne predaju kada su učenje i napredak u pitanju.

Iz tog razloga vam želim predstaviti 5 izvora koje možete koristiti kako biste potpuno besplatno studirali ili se stručno usavršavali u Njemačkoj!

1. DAAD – Njemačka služba za akademsku razmjenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst)

Ukoliko ste bilo kada tražili stipendiju u Njemačkoj i pretragu započeli online, bez sumnje ste u rezultatima u samom vrhu imali DAAD. Njemačka služba za akademsku razmjenu je zapravo najveća njemačka oranizacija za stipendiranje, posebno u domenu saradnje sa fakultetima i fondacijama. Ova služba dodjeljuje stipendije za studente i naučnike širom svijeta. U mnogim zemljama DAAD ima i svoje lektore, koji su potencijalnim stipendistima podrška prilikom prijave i odlaska na razmjenu. U ponudi stipendija su mjesečni ili dvomjesečni kursevi, zatim semestralni studij i boravci u svrhu istraživanja. Sve ovo vam je dostupno naravno uz velikodušnu finansijsku podršku.

Kao i veliki broj mojih kolega i ja sam bio stipendisa DAAD-a i zaista uživao na njihovom programu na Goehte Univerzitetu u Franfurtu. Stoga vam iz prve ruke mogu potvrditi da je u pitanju služba koja će se zaista potrditi da vaš boravak u Njemačkoj bude nezaboravno iskustvo.

Program stipendija DAAD-a možete da pronađete na njihovoj zvaničnoj stranici ili kod DAAD-lektora u svojoj zemlji.

2. FES – Fondacija Friedrich Ebert (Friedrich Ebert Stiftung)

Fondacija Friedrich Ebert je osnovana još 1925. godine i zapravo je politička fondacija sa najdužom tradicijom u Njemačkoj. Ime je dobila po predsjedniku tadašnje Vajmarske republike – Fridrihu Ebertu. Ako je njemu ova politička fondacija zahvalna za svoj nastanak i misiju, onda su brojni studenti i akademici sigurno naročito zahvalni za stipendije i prakse koje kroz ovu fondaciju stiču. Stipendiranje učenika i studenata je zadatak kojem je ova FES ostala dosljedna praktično od svog osnivanja.

Iako je razumljivo da je veći dio fonda ovih stipendija usmjeren ka političkim, socijalnim i društvenim naukama, ni druge discipline nisu zanemarene. Stoga svakako vrijedi posjetiti zvaničnu stranicu FES-a i istražiti mogućnosti praksi i stipendija koje nude.

3. Fondacija Heinrich Böll (Heinrich Böll Stiftung)

Pisac i dobitnik Nobelove nagrade Heinrich Böll, po kojem je ova fondacija dobila ime, predstavlja zapravo pojam onoga što je fondacija sebi zadala: odbranu slobode, građansku hrabrost, toleranciju i vrednovanje umjetnosti i kulture. Razumljivo je da će ovakve vrijednosti privući i pažnju studenata, pa je fondacija Heinrich Böll upravo iz tog razloga počela da uživa internacionalnu popularnost u univerzitetskim krugovima.

Iako je konkurs stipendija za 2020. godinu već istekao i prijave uglavnom nisu više moguće, savjetujem vam da pratite njihovu zvaničnu stranicu do narednog konkursa i da prijavu obavite što je prije moguće, ukoliko je neka od stipendija privukla vašu pažnju.

4. Fondacija dr Zoran Đinđić – Program stipendija njemačke privrede

Obzirom da je dr Zoran Đinđić takođe studirao na univerzitetu u Frankfurtu na Majni (Njemačka) i da je tokom svog života isticao važnost podrške mladima u obrazovanju i stručnom usavršavanju, razumljivo je da će i fondacija koja nosi njegovo ime pružati podršku onima koji žele da se stručno usavršavaju u Njemačkoj.

Ovaj program je pokrenut sa idejom da mladim ljudima iz Srbije, a zatim cijelog Zapadnog Balkana pruži priliku da svoja prva radna iskustva steknu radeći u Njemačkoj u nekoj od vodećih kompanija. Stečena teorijska i znanja iz prakse studenti nose sa sobom kući, nakon što u njemačkoj kompaniji provedu od tri do šest mjeseci. Ovakvim oblikom prakse studenti stiču vještine komunikacije, sposobnosti rada u timovima, dobijaju uvid u moderne načine poslovanja i stiču osjećaj za funkcionisanje poslovanja u zemlji poput Njemačke. Složićemo se da su ovo zlata vrijedna iskustva koja mladi stipendisti mogu da primijene po povratku u svoje zemlje.

Ova fondacija program stipendiranja sprovodi u saradnji sa Programom stipendija njemačke privrede, a više informacija možete da pronađete na njihovoj stranici.

5. Istražite stipendije njemačkih fakulteta!

Naravno da su velike fondacije i službe nosioci najvećeg broja stipendija i da ćete na njihovim stranicama pronaći najraznovirsniju ponudu i podršku za vaš studij ili praksu u inostranstvu. Ipak, nemojte zaboraviti da posjetite i zvanične stranice većih univerziteta u Njemačkoj. Ne zaboravite da univerziteti i fakulteti često imaju svoje vlastite fondove stipendija, ne samo na nivou Njemačke nego i internacionalno.

U ovom slučaju će vam od velike pomoći biti Google pratraga, idealno na njemačkom ili za prvu pomoć i na engleskom jeziku. U suprotnom, ako budem nabrajao fakultete koji u Njemačkoj nude neke od oblika stipendiranja, ovaj blog će imati i više od 100 stranica.

Za sam kraj bih želio da vas ohrabrim da posjetite ove stranice i pogledate kakve mogućnosti stipendiranja postoje. Ukoliko želite da dođete do novih znanja i iskustava u nauci i praksi kakva na našim prostorima ne stičemo uvijek lako, ovo su zaista odlične prilike za to!

Autor: Vladimir Radošević

Rođen je 1986. godine u Bosni i Hercegovini. Pohađao je srednju školu u Tesliću i studirao njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci i djelimično u Njemačkoj. U Glossa – centru za njemački jezik je zaposlen u marketing sektoru i kao Glossa Online tutor. Učestvovao je na brojnim stručnim usavršavanjima za nastavnike, pored ostaloga i obukama DLL koje organizuje Goethe-Institut. Ljubitelj je i poznavalac informacionih tehnologija koje mogu da pomognu i direktno se koriste u procesu učenja – u fizičkoj učionici i na daljinu.

Možda će vas zanimati

Prijavite se na Newsletter

Prati naše aktuelne promocije, bitna dešavanja i novosti

Glossa Online logo

Kontakt

Pišite nam za sve dodatne informacije

Prijava za besplatan probni čas

Testiraj našu virtuelnu učionicu i nivo znanja

Izaberite dan i vrijeme pogodno za probni čas